• Еко РєСЉРјРїРёРЅРі Батак РЎРЅРёРјРєР° РЅР° деня
  • РљРѕРЅРєСѓСЂСЃ „Бъди модерен, Р±СЉРґРё еко” Р·Р° дизайн РЅР° пазарска чанта Р·Р° многократна употреба РљРѕРЅРєСѓСЂСЃ
  • Кампания "Бургас - велосипеден град" Кампания

Опасно: ГМО-царевица довела до рак при плъхове

GMO-carevica
Френски учени откриха огромни тумори, големи колкото топки за пинг-понг у плъхове, хранени с генно-модифицирана царевица на американския гигант "Монсанто". С това отново се разгаря дебатът относно опасността от подобни продукти, съобщиха АФП и Ройтерс, цитирани от БТА.

"За пръв път в света можахме да оценим въздействието на пестицид и на ГМО върху организми, и то за много по-дълъг период от време, отколкото са го правили правителствата и производителите. Получените резултати са наистина тревожни", заяви ръководителят на проучването Жил-Ерик Сералини, професор в университета в Кан.

В най-голяма тайна учените изследвали в продължение на две години група от 200 опитни плъхове, които били разпределени в три групи. В първата гризачите били хранени само с генно-модифицирана царевица от вида NK603. При втората група животните били захранвани със същата ГМО царевица, обработвана с пестицида "Раундъп" - един от най-използваните в света. В третата група плъховете ядели обикновена царевица, но също обработена със споменатия пестицид.

От опитите станало видно, че първият плъх, подхранван с ГМО храна, умира една година по-рано от тези, които се хранят с нормална царевица. А женските екземпляри - осем месеца преди това.

На 17-ия месец били наблюдавани пет пъти повече смъртни случаи при мъжките екземпляри, и то захранвани само с 11% генно-модифицирана царевица.

От изследването проличава, че смъртността при плъховете е между два и три пъти по-бърза при консумацията на ГМО и ГМО, третирани с "Раундъп".

"Наблюдавахме и два-три пъти повече тумори при опитните животни. Дори и при най-ниски дози на "Раундъп" станахме свидетели на 2,5 пъти повече тумори на млечните жлези", констатира Сералини.

Досега тестовете на генно-модифицираната царевица NK603 бяха правени от производителите само за период от 30 дни.

"Истинско престъпление е, че санитарните власти не са изискали по-дълги изследвания за въздействието на ГМО, а вече изминаха 15 години от тяхното пускане на пазара", коментира Сералини.

http://www.obekti.bg/