35 стотинки за найлонова торбичка

Поне 35 стотинки ще трябва да платим, ако искаме да си купим найлонова торбичка след 1 октомври. По план през следващите две години тя ще се увеличава с по 10 стотинки на година. Причината е влизащата в сила от 1 октомври екотакса за всички найлонови пликове.

От екоминистерството очакват тези мерки да доведат до намаляване на боклука от торбички и по-чиста околна среда. "Има изчисления, които показват, че дебелите торбички биха могли да се разграждат и до 1000 години, а тънките до 200-300 години", каза Петя Димитрова, експерт в екоминистерството, пред bTV. Според прогнозите на асоциация "Полимери" новите по-високи такси ще повишат цената на торбичката над 50 стотинки още през тази година. А след две години цената може да скочи и до левче.
Това ще намали потреблението и ще остави без работа част от заетите над 3500 души в производството на торбички, твърдят от браншовата асоциация. Прогнозите са, че повечето фирми ще оцелеят трудно.
Експертни анализи на еколозите сочат, че над 100 000 морски обитатели в световен мащаб загиват всяка година заради торбичките.

http://paper.standartnews.com/