Сляпа вяра в късмета = нездравословен живот

Хората, които сляпо вярват в късмета, е по-вероятно да живеят по-нездравословно, в сравнение с по-малко суеверните люде. Това съобщи агенция ЮПИ, цитирайки най-ново австралийско проучване. Изследването е било проведено от проф. Дебора Каб-Кларк, директор на мелбърнския Институт за приложна икономика. То установило, че хората, които вярват повече в собствените си сили, за да подобрят живота си, а не в съдбата, живеят значително по-здравословно.

Те са физически по-активни, консумират природни продукти, пушат по-малко и избягват злоупотребата с алкохола. "Нашето проучване по недвусмислен начин доказа пряката връзка между типа личност на индивида и здравословния начин на живот", коментира Каб-Кларк.

"Политиката за противодействието на епидемията от затлъстяване сред населението включва неговата по-добра информираност. Но осведомеността сама по себе си не може да промени хранителните навици на хората. Те са пряко свързани с тяхната психология, и именно в това е приносът на нашето изследване", заявява ръководителката на екипа.

От проучването станало видно, че мъжете и жените гледат по различен начин на ползите от здравословния начин на живот. Силният пол настоявал да стане повече свидетел на физически резултати от правилния режим, докато дамите се радвали най-вече на всекидневната наслада от подобен избор. "Това, което работи добре при жените, не винаги е валидно при мъжете", коментира Каб-Кларк.

http://www.vesti.bg/