Витамин Д- ключ към дълголетието

Под наименованието витамин Д се обединява малка група от витамини. Те се отнасят към групата на мастно- разтворимите витамини. С най- важно значение за човека са ергокалциферол или по известен като витамин Д2 и холекалциферол, който е известен повече като витамин Д3. Витамин Д има важно значение за регулирането на минералните съставки в човешкия организъм и най-вече на обмяната на калция и фосфора. Основните естествени източници на витамин Д са два. Единия източник е храната, а другия начин за получаване на витамин Д е синтеза му в кожата.

 

Според проведено наскоро изследване, група американски учени са установили, че в организма на никой от столетниците не липсва витамин D. Което ще рече, че приемайки този витамин, може с една трета да намалите риска от преждевременна смърт.

В опита взели участие на над 4 хиляди души на възраст около 60 години, резултатите от което били показателни за твърдението на учените.

Ако животът им не е бил особено активен и се наблюдавал недостиг на витамин D, рискът от преждевременна смърт бил до 50%. Хората, които водели активен начин на живот, но не се грижили за постъпването на витамин D в организма си, рискували да умрат с 30% по- рано.
Тези изводи дават основание на експертите да твърдят, че за да съхраните здравето и дълголетието, са важни два фактора – физическата активност и балансираното хранене, в което задължително трябва да присъстват полезният витамин D.

Ето и списък на храните с витамин D

Списъкът е в ред от най- високите нива на витамин D до най- ниските:

* Риба и масло от черен дроб на треска - това е храна / добавка с най-високата концентрация на витамин D.
* Херинга
* Сом
* Гъби
* Стриди
* Вид сьомга
* Консервирана розова сьомга
* Консервирана пъстърва
* Маринована херинга
* Сардини
* Скумрия
* Соево мляко
* Скариди
* Портокалов сок обогатен с витамин D
* Мляко подсилено с витамин D
* Хайвер
* Треска
* Десерти подсилени с витамин D от мляко
* Яйчен жълтък
* Цели яйца
* Говежди бъбреци
* Млечни шейкове за бързо хранене
* Сирене
* Свинско
* Говеждо
* Сладолед
* Козе мляко
* Масло (истинско масло - не маргарин)
* Миди
* Картофено пюре

http://shashavo.net/