Електромобили и мотопеди на ток бяха показани в Стара Загора

Електромобили и мотопеди, задвижвани само от електрическа енергия бяха демонстрирани в центъра на Стара Загора. Представянето се организира от фирма Вромос.Ком ООД, която сглобява превозните средства в своя производствена база в Бургас. Съдействието за презентацията оказаха Търговско-тромишлена палата – Стара Загора и СНЦ Гражданско обединение Екоцентър - Стара Загора.

Десетки старозагорци се възползваха от възможността да шофират автомобилите и мотопедите по централната улица в Стара Загора. Всеки получи и информация за възможностите на превозните средства.

Електромобилите, които предлагаме на пазара са новост за България, уточни управителят на Вромос.Ком ООД Борис Червенков.

Най-голямото им предимство е цената на ползваната енергия. Изминаването на 100 км с такъв автомобил струва 1 лев. Машините са напълно безшумни и възможно най-екологичните. Разходите за подръжка също са значително по-малко (около 10 пъти) в сравнение с превозни средства с бензинови и дизелови двигатели с вътрешно горене. Електромотопедите изразходват електричество на стойност 0,50 лева. Те са изключително подходящи за предвижване в градски условия.  

Вромос.Ком ООД е лидер в търговията с електрически превозни средства в България. Показаните в Стара Загора модели реално могат да бъдат поръчени и закупени, съобщи управителят на Вромос.Ком ООД Борис Червенков.

Основни предимства на Електромобилите и мотопедите, използващи електрически акумулатори пред превозните средства

  • Без гориво е много по-евтино. Електромотопедите изразходват електричество на стойност 0,50 лв. за 100 км, а електроавтомобилите - 1 лев на 100 км. Поддръжката на машината е около 10 пъти по-евтина от МПС с двигател с вътрешно горене.
  • Опазване на околната среда.
  • Гарантират се по-малко задръствания вградски условия. С навлизането на електромотопеди се облекчава трафикът в големите градове. Такава е практиката и в Европа. Ще намалят задръстванията по улиците и светофарите, ще се облекчи паркирането в централните части на градовете.
  • Притежателят спестява се време. Електрическите превозни средства се ползват с привилегии във всички развити държави. Въпрос на време е и в България да бъде въведено безплатно и бързо паркиране за електрически МПС, както и освобождаването им от данъци. (Няколко от скутерите, предлагани от Вромос.Ком ООД, са освободени от данъци в България, съгласно действащото законодателство). В София е разрешено движението в Бус-лентите и безплатно пракиране в екозоната на столицата.
  • Помагат за намаляване на енергийната зависимост на България. България внася 100% от необходимия петрол, но заедно с това е най-големият регионален производител на електрическа енергия.

Видео от тест драйв на електрически превозни средства в Стара Загора:
http://www.chambersz.com/news/9502-elektromobili-motopedi-vromos-kom

http://www.chambersz.com/