България като дестинация за поклоннически туризъм

poklonicheski-turizam
Тази година се очаква ръст от около 7% на поклонническите туристически пътувания в България, казва пред БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Стойностите биха били дори по-големи, ако не беше намалението с около 14% на посещенията на гръцки туристи през този Великден заради икономическата криза и провеждащите се тогава избори, допълни той.

В последните години се отчита непрекъснат ръст от 7-10% на поклонническия туризъм.

Пикова за този вид туризъм е била 2007 г., когато страната става член на ЕС. Тогава е отчетен ръст около 40%, а най-силен е бил интересът на туристите от Испания, Португалия, Франция и Италия, отбеляза Драганов. Туристическа атракция №1 по отношение на поклонническия туризъм е Рилският манастир, който годишно се посещава от 780 000 души. Освен от български граждани, манастирът е любимо място за посещение на чужденци - главно от съседна Македония, Гърция, Сърбия, както и от Италия, Франция, Испания и Русия.

Като нововъзникнала туристическа атракция е черквата "Кирил и Методий" в Созопол, която само за миналия сезон е била посетена от 240 000 души.

Манастирите на страната ни целогодишно са посетени от хора от всички възрасти от над 160 националности. По основните български празници, свързани с християнството, има значителен брой чуждестранни туристи, които празнуват заедно с българите, отбеляза Драганов. В последните години има увеличаване на желанието за сключване на брак по българските православни ритуали при смесените бракове, допълва той.

1,8% от общия брой на посетителите в страната са хора, дошли в страната ни за поклоннически туризъм. Туристите, които идват в България за такъв вид посещения плащат около 70% повече от останалите туристи.

Освен християни на поклоннически пътувания у нас идват и мюсюлмани. Не можем да кажем, че имаме поток от поклонници, които идват специално за поклонение в столичната джамия. За сметка на това обаче тя събира много мюсюлмани от страната, отбеляза Драганов.

Предпоставка за развитието на поклонническия туризъм са добрите контакти между религиозните общности, отбелязва той. Един от основните мостове за развитие на този вид туризъм могат да бъдат българските медии в чужбина, допълва Драганов.

Туристическият бранш очаква запазване на общия брой на израелските туристи в България на равнището на 2011 г., което означава около 135 000 посещения през тази година. Около 8% от тези туристи идват у нас и за поклоннически туризъм. Голяма част от израелските граждани, които идват на почивка у нас на морето, правят и т. нар. обиколни програми или се включват в допълнителни екскурзии до София и до Рилския манастир.

http://www.vesti.bg/