Как ни манипулират със силата на музиката

Нюйоркските бармани нарочно надуват музиката в своите заведения, защото при високите децибели клиентите пият повече, пише в. "Кориере дела сера". В нощните локали, където се сервира храна, умишлено пускали музика с по-забързани ритми. Високото темпо карало клиентите да сдъвчат по-бързо храната си и да поръчват повече ястия.

 


Журналисти от в. "Ню Йорк таймс" измерили децибелите в най-популярните заведения в Града на небостъргачите. Нивото на музиката никога не падало под 90 децибела.

Вярно е, силната музика добре се отразява на оборота,

но е много вредна за служителите - бармани и келнери, които са бомбардирани от звуковата вакханалия в продължение на 8-10 часа. Вестникът дава за пример дискотеката "Бомарше" с ниво на музикалния фонд в размер на 99 децибела. На такъв шум никой не би трябвало да бъде подлаган повече от час и половина. Бяха регистрирани и 99-те децибела в ресторанта "Лаво" в Манхатън, както и над стоте децибела на фитнес зала на Уест сайд.

Френски учени от университета "Бретан сюд" установиха още през 2008 година, че силата на звука влияе върху консумацията на алкохол. При 72 децибела клиентите поръчвали средно по 2,6 дринка и ги изпивали средно за 14,5 минути. При усилването на уредбата до 88 децибела, питиетата ставали 3,4, а минутите за гаврътването им падали на 11,5.

 

http://www.vesti.bg/