Успешен полет на самолет със слънчеви батерии

Експерименталният самолет "Слънчев импулс" (Solar Impulse) се приземи без проблеми в Швейцария, след като извърши междуконтинентално пътешествие от 6000 км без нито капка гориво. Апаратът се приземи в 20:30 ч. местно време на летище Пайерн пред любопитни граждани.


"Слънчев импулс", пилотиран от Бертран Пикар, излетя в 7 ч. сутринта от летище Тулуз-Франказал за последния етап от пътешествието си между Европа и Африка. Във Франция самолетът прелетя над Централния масив и се отправи към Лион, Руан и накрая Макон, преди да се приближи до френско-швейцарската граница в района на Понтарлие. След границата и полет над планината Юра, той започна да се спуска към летището на Пайерн.

Бертран Пикар и Андре Боршберг, пилоти и създатели на проекта, спечелиха облога си, след като изминаха от 24 май близо 6000 км. Трасето им бе разделено на осем етапа средно от по 800 км с кацания в четири страни на два континента.

Самолетът, изработен от карбонови нишки, не използва никакво гориво и се задвижва от четири електрически двигателя с мощност 10 к.с. всеки, захранвани от 12 000 фотоелектрически клетки, покриващи огромните крила. Те са големи колкото на "Еърбъс А340" - повече от 63 метра, но за разлика от него "Слънчев импулс" тежи само 1,6 т. Лети средно със 70 км/ч. Енергията се съхранява в акумулатори, което позволява на машината да лети и нощем.

Последният етап бе и последният полет на прототипа. Следващият проект предвижда построяването на нов самолет, който да направи околосветска обиколка през 2014-2015 г.

 

http://www.vesti.bg/