Да построиш сграда от стъклени бутилки

Имайки предвид с каква скорост се пресушават алкохолните напитки в Лас Вегас, е добре поне да знаем, че от амбалажа се създава нещо смислено.
Става дума най-вече за стъклените бирени бутилки, които са особено популярни в тамошните стриптийз барове. Можете да бъдете сигурни, че поне 500 000 от тях са намерили добро приложение и са били рециклирани по възможно най-правилния начин.


Те били събрани, почистени и натрошени и по този начин от тях бил направен строителният материал за голяма сграда. Всъщност тя държи рекорда за най-голяма постройка от стъклени бутилки, пише div.bg.

Сградата се казва "Green Stone" ("Зеленият камък") и вероятно името ѝ е вдъхновено от цвета на бирените шишета и факта, че е съобразена с всички еко тенденции. Неин архитект е Скот МакКомбс, основател на строителната компания Realm of Design, която е специализирана в артистични архитектурни обекти (стъклени сгради, фонтани, инсталации и др.).

Фасадата на постройката е вдъхновена от английското средновековно имение Swarkestone Hall Pavilion. В него, между другото, The Rolling Stones направили известната си фотосесия за албума "Hot Rocks".

Всъщност това е най-големият проект на Realm of Design досега и сградата трябва да служи за нов производствен център на компанията. Огромното количество бутилки общо тежат 131 тона, а с толкова много стъкло може да се построи доста голямо нещо.

Шишетата са стрити до съвсем фин материал и по нищо не може да се предположи, че тази сграда до съвсем скоро се е намирала в стриптийз баровете. Представете си само колко неща ще можем да си изградим в България, ако решим да преработваме бутилките от пиячка в строителен материал.

 

http://inews.bg/