Опит: Португалските полицаи се качват на електромобили

Португалските полицаи, патрулиращи в градовете, се качват на електромобили, съобщиха медиите в страната. Плановете са постепенно силите на реда да получат 5000 коли на ток.

Първите осем автомобила вече са на служба и са от модела "Нисан Лийф". През 2011 година колата беше избрана за Автомобил на годината в Европа и Световен автомобил на годината.


На първо време електромобилите ще станат част от програмата за обезпечаване на сигурността в районите на училищата. Директорът на португалската полиция Паул Гомес Валенте обяснява, че целта на нововъдението е силите на реда да намалят въглеродния си отпечатък.

Той добавя, че е горд, че PSP (Polícia de Segurança Pública) е сред първите полицейски служби в света, които ползват електромобили при изпълнение на задачите си.

В сравнение със стандартните модели, полицейските "Лийф" се отличават по надписите и светлините на покрива. Иначе техническите характеристики са без промяна.

Петместният хечбек се задвижва от електромотор с мощност 108 к.с., като се ускорява до 100 км/ч за 11.5 секунди. Литиево-йонните батерии осигуряват на колата изминаване на около 150 километра.

Зареждането им от стандартна електрическа инсталация пък става за 8 часа. Силите на реда няма да имат проблем с осигуряването на ток за колите си, тъй като Португалия е една от първите страни в Европа, която започна изграждането на гъста мрежа от зарядни станции в мегаполисите.

 

http://www.dnevnik.bg/