Доброволци ще ремонтират най-високата хижа в Стара планина

hija
hija zima
Хижа "Планински извори" от години е нестопанисвана и в окаяно състояние Фотограф: Снимката е предоставена от Никола Мандаджиев
В началото на август доброволци започват основен ремонт на най-високо разположената хижа в Стара планина - "Планински извори", която се извисява на 1850м. и от години е изоставена в окаяно състояние.
За акцията съобщи пред Дневник инициаторът й Екатерина Дончева, главен редактор на списание "Езда" и непоправим любител на природата.

Оказва се, че не само тя иска да помогне за възстановяването на рушащата се хижа – вече има намерен спонсор за ремонта, както и записани доброволци за строителната бригада, главно хора от местното население на село Антон. Предвидено е доброволците да спят на палатки. Собственик на 200 каракачански коне ще помогне за пренасянето на строителните материали до недостъпната за друг транспорт хижа. За сведение, един кон може да тегли близо 200 кг. товар.

Все още обаче се търсят експерти, които да проектират електрическа и отоплителна инсталации, водоснабдяване, а също и техническо ръководство на строителните работи.

Хижата е собственост на община Антон и на предстоящия общински съвет, ще се обсъди въпросът за ремонта на сградата. Инициаторите се надяват тогава да се даде разрешително за започване на строителната дейност. Следващата седмица предстои оценка на сградата и изготвяне на план за действие.
През зимата снегът почти покрива хижата. "Нужен е опитен хижар", споделя инициаторът на ремонта. Фотограф: Снимката е предоставена от Никола Мандаджиев

От години насам хижа "Планински извори" е необитаема и в окаяно състояние."Там трябва опитен хижар. Не е предпочитано място за хижарство, но пък е възлово за туристите. Поради липсата на автомобилен път до нея, всички провизии се налага да се носят с коне. Снегът я затрупва почти напълно и стига до покрива през зимата. Идеята е през най-студения сезон да има вече ток, вода и алтернатива за отопление" обяснява Дончева.

Хижата се намира в близост до Пирдоп, Копривщица и село Антон, в местността Гьолджука, на билото между върховете Картала и Тетевенска Баба.

Екатерина Дончева призовава чрез съобщение в една от социалните мрежи всеки, който обича планината и има желание, да се присъедини към каузата й.

 

http://www.dnevnik.bg/