Времето по света: Порои, жега, суша, пожари

poroi
Северните райони на Норвегия са силно пострадали от наводнения, предизвикани от проливни дъждове, съобщават местните медии. Наводнени са поляни, а няколко населени места са напълно отрязани от външния свят. В някои населени места такива дъждове не е имало през последните 50 години. В местността Бердуфос в губернията Трумс за една нощ са паднали валежи, чиито обем представлява около 10% от годишната норма - 60 мм воден стълб.

Жителите на засегнатите райони обаче не са били предупредени, тъй като главната метеорологична служба на страната не е предполагала, че валежите ще се окажат толкова сериозни.

Над 150 населени места в Украйна са без ток след порои и силен вятър през изминалата нощ, съобщи ИТАР-ТАСС. В неделя бури оставиха без ток 409 селища. От украинското министерство на извънредните ситуации посочват, че вече е възстановено електроподаването в 332 населени места. Проливните дъждове са наводнили улици в градовете Кировоград и Сум.

Скъсан електропровод е предизвикал вчера горски пожар, застрашил едно от предградията на столицата на Черна гора - Подгорица, в което се намират посолства. Пожарът е избухнал на хълма Горица и е започнал да се движи бързо към къщите в града. Поради тази причина са били евакуирани служителите на посолствата на Великобритания, Франция, Гърция, Румъния и други европейски дипломатически представителства. Пожарникарите успели да угасят пламъците, преди огънят да стигне до сградите, но няколко часа по-късно, в полунощ, гората в планините край Подгорица още горяла. Пожарът край Подгорица е само един от няколкото горски пожара, избухнали в Черна гора през последните изключително горещи седмици.

Правителството на Гърция се готви да поиска помощ за борба с пожарите от Италия, Испания и Франция, след като министърът на обществения ред Никос Дендиас призна, че "средствата, с които разполага страната, са недостатъчни", съобщава гръцкото радио "Скай". Министърът уточни, че молба за помощ към Италия ще отправи самият премиер Андонис Самарас в телефонен разговор, които ще проведе с италианския си колега Марио Монти. Никос Дендиас ще поиска от посланика на Испания в Атина да окаже помощ и по-специално да осигури резерв от противопожарни самолети за нуждите на Гърция. Подобна молба Атина смята да отправи и към Париж. Високите летни температури повишиха риска от пожари в южната ни съседка, където заради горещините вчера бе обявен код червено в редица райони на страната.

Първи три случая на топлинен удар са регистрирани в Кипър заради непоносимите горещини, обхванали острова. Пострадалите са хоспитализирани в Никозия, съобщават кипърските гръцки медии. Става дума за възрастен мъж на 85 години, жена на 51 и мъж на 60 години. Според лекарите жената е била в кома, когато е простъпила в болницата, а двамата мъже били с висока температура. Заради жегите консумацията на ток в Кипър рязко се е повишила и вчера е достигнала 985 мегавата. Смята се, че това са най-високите стойности за тази година. Днес сутринта консумацията на електричество е била 811 мегавата. От енергийния регулатор в Кипър заявяват, че производствените възможности на острова са около 1150 мегавата и че все още има резерв от 165 мегавата. Температурите в Кипър днес са между 42 и 43 градуса. Те ще се задържат такива и утре, а в четвъртък и петък се очаква малко да паднат.

САЩ преживяват най-тежката си суша за последните 56 години, съобщи вчера американската метеорологическа служба, цитирана от АФП. Около 55 на сто от територията на САЩ - главно Средният запад - е била засегната през юни от суша, посочва Националното управление за изследване на океаните и атмосферата (NOAA), базирайки се на индекса Палмър за измерване на засушаването. Той определя колко тежка е сушата съгласно критерии, свързани с температурата и валежите.

Това е най-високият процент от декември 1956 г. насам, когато суша е обхванала 58 на сто от територията на страната, отбелязва Ройтерс. Юни 2012 г. е 14-ият най-топъл и 10-ият най-сух месец в регистрите, се казва в комюнике на управлението. Обработваемите земи са сухи и реколтата и пасбищата са в рядко наблюдавано през последните 18 години влошено състояние, допълва източникът.

Метеоролозите предвиждат сушата в американския Среден запад да се задълбочи, което ще доведе до унищожаване на нови площи с царевица и соя, отбелязва Ройтерс.

 

http://www.vesti.bg/