"Узана поляна Фест" и носталгията по природата

Тазгодишният фестивал "Узана Поляна Фест" беше толкова хубав, че в неделя успяхме да измислим нова болест - "постузанска депресия". С други думи, така се чувствахме вчера по обед, когато напускахме географския център на България и се отправихме към домовете си.
Има две причини щастието ни през този уикенд да бе толкова силно, че да предизвика депресия: първо, досегът с природата в местността Узана е вдъхновяващ и заземяващ. Второ, срещата с доброто у хората е най-силният енергетик.

 

И от двете имаше в изобилие.

Но - първо за феста...

Целта на "Узана Поляна Фест" е да срещне хората с добрите практики в областта на зелената икономика. Тази година му бе втора и успя да събере над 200 човека от 60 организации, работещи в тази сфера. Посетителите пък бяха в пъти повече.

На събитието присъстваха по традиция министърът на околната среда и водите Нона Караджова, както и министърът по управление на европейските средства Томислав Дончев. И двамата изразиха своята съпричастност към феста и обещаха да помогнат с финансирането му за догодина. Това се налага, защото сега финансирането идва от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд, който обаче се оттегля от България.

Какво се случи между 13 и 15 юли тази година?

Екипът ни пристигна вечерта на петък 13-ти и се настани в своя палатков офис. Първото ни впечатление бе, че тази година имаше много повече посетители, които избраха да нощуват сред природата, отколкото миналата. Уви, не успяхме да се мушнем в сетивния театър лабиринт "Петте елемента", тъй като билетите отдавна бяха изкупени.

Артисти обаче ни разказаха за работата си в уникалната сетивна инсталация, която свърза всички, които преминаха през нея, още по-силно с природата.

За сметка на това се насладихме на формация "Тъпани и гайди" и Миленита, които от основната сцена се погрижиха за доброто настроение на всички.

Силните емоции обаче бяха запазени за следващия ден, когато програмата бе толкова богата, че беше невъзможно да се навсякъде. Организаторите бяха помислили за всички - имаше детски център за по-малките; редица изложения, презентации и практически занятия за по-големи, както и весел хумор от най-свежите баби от Горно Драглище.

Министрите Нона Караджова и Томислав Дончев, както и кметът на Габрово Таня Христова пуснаха на свобода птици, преминали лечение в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора.

За практиците имаше показно как се приготвя хляб от лимец, как се правят амулети, пантофки, торбички и терлички. Имаше също така и работилница за изработване на нови изделия от стари вещи. Ателие "Парцали с идеали" показа домашно изработени дрехи, а сдружение "Златното руно" демонстрира чепкане, предене, плетене, плъстане и тъкане на вълна.

Особено внимание привлякоха и младежите от работилницата "Елрада" в с. Ветрен дол, които показаха как се прави и как се свири на диджериду (традиционен духов музикален инструмент на аборигените).

Сериозната част бе в Презентационния център, където специалисти обсъждаха за предизвикателствата ХХІ-ви век, опазването на горите, рециклирането на отпадъци, устойчивото използване на метално замърсени почви, чистотата на въздуха, енергийната ефективност и независимост на местно ниво.

Всички, които искаха да си тръгнат от феста с нещо, се радваха на голямо разнообразие в изложбената зона. Различни биопроизводителите предлагаха мед, цветен прашец, восък, пчелно млечице, занаятчийски хляб с квас, ръчен кашкавал, сирене, кисело краве и козе мляко, пресни и сушени плодове, бижута от вълна на каракачанска овца и още много други.

Имаше и изложени мостри на естествени материали, които се използват в строителството, както и демонстрация на енергийно независима шатра. От консорциум "Зелена енергия" пък показаха макет на екозарядна станция за електромобили.

В ЕкоАкадемията показаха изложба за опазването на глухаря, мечката, дивата коза, разказаха за природния парк "Персина", а въглероден доктор ни посъветва как да се справим с въглеродните проблеми и зависимости.

Организаторите бяха предвидили и храна за душата в т. нар. "Дзен център". В него всички посетители можеха да опитат въздушна йога, кунг фу тренировка, упражнения от Учителя - Петър Дънов, както и урок за принципите на бойните изкуства в съвременния живот.

За любителите на колоезденето се проведе и Купа "Узана", в която се включиха състезатели от всички възрастови групи.

Финалът на вечерта бе грандиозен. Страхотните музиканти от PIF предизвикаха фурор пред сцената, а след тях македонската формация "Kayno Yesno Slonce" ни пренесоха в една паралелна вселена, в която мистиката на природата владее нашия живот.

Всичко изброено са само инициативите, но най-хубавото от всичко бе отношението на хората. Те бяха предимно млади, добри, с разбиране за света, което би могло да го промени и запази за бъдещите поколения. А и те бяха там, тези бъдещи поколения, които сега са на 3-4 годинки. И те спаха на палатки, и те караха колелета и те се радваха на тревата.

В заключение

В заключение ще заявим отново искреното ни възхищение от работата на организаторите, които за разлика от предната година, тази бяха събрали всички важни неща близо едно до друго и беше възможно да се насладиш на повече неща.

Ние сме дълбоко съпричастни с идеята на фестивала и това, което ще продължим да правим, е да ви информираме за всички подобни зелени събития, които могат единствено да променят живота ви към по-добро.

Надяваме се догодина отново да има "Узана Поляна Фест" и горещо ви съветваме да посетите фестивала, който ще нахрани глада ви за доброта и смисъл в ежедневието.

от Александър Македонски

 

http://inews.bg/