Екомаршрут в Странджа: По пътя на Света Марина

parkveleka02
В днешния ден на Света Марина - 17 юли, в Природен парк "Странджа” официално ще бъде открит нов туристически маршрут, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Събитието ще събере всички, които почитат традициите, обичат предизвикателствата и природата. Експертите от дирекцията на парка са организирали пешеходен преход по новия маршрут от село Сливарово до пещерата – светилище на Света Марина. Туристическият маршрут е с дължина 12 км, като времето за изминаването му е четири часа.
Сборният пункт е в село Сливарово, до параклиса на Света Богородица, в 8 часа. Новата придобивка е изградена по проект "Опазване и възстановяване на редки и защитени растителни видове на територията Природен парк Странджа”, финансиран по ОПОС 2007-2013 г.

В Странджа Света Марина се почита като лечителка.

Пещерата е най-големият култов център на Светицата в Югоизточна Тракия. Хора от близки и далечни селища посещават мястото за поклонение. Входът на пещерата е на юг, а в източната част има отвор, през който в Деня на Света Марина моми и ергени са се провирали в миналото за здраве. Женените не минавали от там, тъй като според поверието дупката щяла да ги затисне. Основното вярване, свързано с пещерата, е в лечебната сила на капещата от стените й вода.

 

http://inews.bg/