С колко и кога напълняват отказалите цигарите?

Хората увеличават теглото си най-вече през първите три месеца, след като са отказали цигарите, сочат резултатите от изследване, публикувани в "Бритиш медикълджърнъл". Благотворният ефект за здравето обаче е значително по-голям в сравнение с няколкото килограма в повече, изтъкват специалистите.

Като анализирали резултатите от 62 проучвания по този въпрос, френски и британски учени заключили, че теглото нараства средно с 4-5 кг една година след отказването от цигарите.

То се увеличава с 1,1 кг за месец, с 2,3 кг за два месеца, с 2,9 кг за три месеца, с 4,2 кг за половин година и с 4,7 кг за година. Предишни публикации свързваха спирането на пушенето с пълнеене от средно 2,9 кг, без да се уточнява за какъв срок. Бяхме много изненадани от различното напълняване на отделните индивиди, казва един от ръководителите на изследването, проф. Анри-Жан Обен от парижката болница "Пол Брус".

16 на сто от отказалите цигарите преди година дори бяха отслабнали, докато 13 на сто бяха наддали повече от 10 кг. Невъзможно е да се предскаже дали човек ще увеличи теглото си една година, след като е отказал цигарите, признава проф. Обен.

"Пушачите са готови да напълнеят с максимум 2 кг, за да спрат пушенето, но удовлетворението им след отказването от цигарите компенсира опасенията и ги кара да преразгледат приоритетите си.

Колкото до здравето, благотворният ефект е неоспорим - ако спрете да пушите на 40 години, продължителността на живота ви ще нарасне с девет години. Проучванията показват, че малкото нарастване на телесното тегло не увеличава риска от смърт, за разлика от пушенето. Погледнато в дългосрочен план, отказалите цигарите увеличават теглото си със същите темпове като непушачите.


http://www.vesti.bg/