Изследване: След забраната, броят на пушачите не намалява

Забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, въведена със Закона за здравето, не е довела до съществено редуциране на броя на пушачите у нас. Това сочат данни от последното национално представително изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).
Само 3% от интервюираните пушачи посочват, че са отказали цигарите след 1 юни тази година. Най-често тези респонденти са хора на възраст между 30 и 39 години.
Мнозинството - 74%, твърдят, че в момента пушат толкова, колкото и преди влизането в сила на ограниченията.

Една пета от пушачите са намалили количеството цигари на ден, като това е характерно най-вече за жителите на столицата.

79% от активните пушачи в момента предпочитат да посещават заведения, разполагащи с лятна градина или намиращи се изцяло на открито. Други 41% излизат да пушат извън заведението, което посещават, а 29% предпочитат да не пушат в заведения на закрито.

Едва 15% от пушачите твърдят, че не посещават заведения и поради тази причина забраната не е проблем за тях.

Националното представително проучване на НЦИОМ е проведено в периода 27 юни - 03 юли. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни жители на страната в 86 населени места.

Забраната за пушене влезе в сила от 1 юни, въпреки острите реакции и съпротива на пушачите, протестите и обществените дебати по темата.
Глобите за нарушаване на закона са между 300 и 10 хил. лева.

http://www.vesti.bg/