Мощно слънчево изригване може да удари Земята днес.

slance
Мощно слънчево изригване може да удари Земята днес. Учените описват явлението като тонове плазма, които ще се изсипят от Космоса. Освен потенциално опасното време за хората се очакват и смущения в комуникациите.
Невиждан от години слънчев ураган може да ни спре нета.
Причината е в опасно слънчево изригване, което днес и утре се очаква да удари Земята, предупредиха учените от НАСА. Става дума за милиарди тонове плазма, които от няколко дни вече прелитат покрай планетата ни.
Най-мощната вълна, която се очаква днес да достигне Земята, се е изстреляла от звездата два часа след полунощ българско време вчера.


Силата й е клас X1.1, който е един от най-високите. Според учени подобен интензитет може да изпържи инфраструктурата на мобилни топератори и радиокомуникационни компании, а също и да срине електроуреди, да блокира трансформатори и да прекъсне интернет трафика. Учените от американския Център за прогноза на космическото време обясняват скорошните изригвания с 11-годишен пик в слънчевата активност, който се очаква да приключи догодина.
Заглушаването на комуникационните сигнали се наблюдава, когато рентгенови лъчи или мощни ултравиолетови лъчи в резултат на изригването бомбардират йоносферата, в която се разпространяват радиовълните, обясняват от НАСА. Постоянните промени, които настъпват в йоносферата в резултат на "атаката" от Космоса, изкривяват пътя на радиовълните и на практика раздробяват информацията, която те пренасят. Силата на подобно радиозаглушаване се измерва в петстепенна скала, като R1 е най-ниското, а R5 е най-високото равнище. Последните смущения в комуникациите са от степен R2, твърдят учените от НАСА.
Смущения на радиовълните с висока и ниска честота, както и объркване на системи за навигация (GPS) се наблюдават от няколко дни в Европа, както и в други части на света. Петното се е активизирало още на 2 юли, но тогава огромното количество електромагнитни частици са се разминали със Земята.  
Предишната буря от клас X1 удари земята през март 1989 г. и остави милиони хора в канадската провинция Квебек без електричество за девет часа. Щетите бяха оценени на девет милиарда долара. Според учените обаче настоящето слънчево изригване е с по-малка сила. Учените смятат, че супер магнитната буря, разразила се преди години, е била причинена от мощно слънчево изригване, което е изпратило към земята радиация, равняваща се на избухването на един милиард водородни бомби. В резултат на това хората на Карибите са имали шанса да наблюдават северно сияние, причинено от неутроните, с които е бил бомбардиран горният слой на атмосферата, а телеграфните кабели в Северното полукълбо са били буквално изпепелени.    
Астрофизикът Джон Бийбър и неговите колеги от  университета в Делауеър са разработили система за ранно предупреждаване срещу супер магнитни бури, приближаващи Земята. Система от неутронни детектори на Южния полюс се задейства всеки път, когато протони, изстреляни от Слънцето, се сблъскат с ядрата на газовите атоми в горните слоеве на атмосферата. Системата позволява на учените да определят интензитета на магнитната буря според броя протони, засечени да навлизат в горните слоеве на атмосферата.

Димитър ДИМИТРОВ
Любомир МИХАЙЛОВ
Владислав ПУНЧЕВ

http://paper.standartnews.com/bg/