Военни и доброволци участват активно в гасене пожара на Витоша

pojar-vitosha
Още 40 военнослужещи се присъединиха към 42-та военнослужещи от Сухопътните войски, участващи от вчера в гасенето на пожара в резерват "Бистришко бранище" в района на Витоша, съобщиха от Министерството на отбраната. От 5.30 ч. модулни групи от състава на военно формирование 42600-Мусачево и военно формирование 28610-Горна Баня извършват дейности за недопускане разпространението на пожара.
Продължава участието на двата вертолета Ми-17 в действията по гасенето на пожара.

По-рано днес главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" заяви, че няма разрастване на пожара във Витоша. 98 пожарникари и горски служители са останали на терен и са продължили да работят по удължаване на просеката. Комисар Николов посочи, че задачата е да завършат просеката през гората и да направят път, по който да вкарат техника.

"Горят 150 декара, което не значи, че в тези 150 декара всичко е унищожено", подчерта комисар Николов. Той съобщи, че 3 хеликоптера продължават да гасят пожара, четвърти хеликоптер на Гранична полиция се използва днес за наблюдение и за контрол от въздуха.

"Доброволците минаха инструктажа

и съм изключително щастлив, че от ден на ден стават все по-добри и така по-успешно координираме работата си. При така създадената организация - наличието на 350 души може би и повече, ще успеем следобед да надделеем и може би ще кажем тогава, че пожарът е овладян. Все още обаче, не можем да кажем със сигурност, че всяка вероятност за разрастване на пожара е контролирана", обясни още комисар Николов.

Четвърти ден бушува голям пожар във Витоша. Огънят е обхванал около 150 декара изсъхнала гора в района на резервата "Бистришко бранище" в източната част на планината. Все още не е ясна причината за възникването на пожара. 110 доброволци, 3 хеликоптера и 12 пожарни се включват днес в гасенето на пожара на Витоша. Цяла нощ се работи по фронта от пожарникари и горски работници, съобщи главен инспектор Тодор Бързилов, началник на Националния оперативен център "Пожарна безопасност и защита на населението".

Хеликоптерите обливат района с вода.

Създадена е организация за разпределяне на хората по фронта на пожара и гасене. 98 пожарникари бяха на терен тази нощ. Започнаха да правят просека с резачки. Остават между 200 и 300 метра в най-тежкия участък, където булдозери не могат да работят.

Ако можем да направим просека, ще контролираме положението.

Това е главната задача днес", коментира Николов пред Българска национална телевизия (БНТ).

Във вторник помощта от Израел беше отказана и двата израелски специализирани самолета няма да се включат в гасенето днес, както бе планирано по-рано в телефонен разговор между премиера Борисов и израелския му колега Нетаняху.

http://www.vesti.bg/