Звездното небе през юли

На 1 юли Слънцето изгрява в 05,44 часа и залязва в 20,59 часа за Стара Загора. Продължителността на деня в началото на месеца е 15,15 часа, а в края на юли е 14,31 часа. Пълнолунието настъпва на 3 юли в 21,52 часа. Последна четвърт настъпва на 11 юли в 04,48 часа. Новолуниета настъпва на 19 юли в 07,24 часа. Първа четвърт настъпва на 26 юли в 11,56 часа.
По-ярки звезди и съзвездия, характерни за месец юни на свечеряване около 21 часа.
Кошът на съзвездието Голяма мечка е на северозапад. В областта около зенита над главите е област от неярки звезди – съзвездието Херкулес. До него е дъгичката на Северна корона.

От другата страна на Херкулес е една от най-ярките звезди на небето – Вега от съзвездието Лира.
По-ярката звезда на изток от Вега е Денеб от съзвездието Лебед. Нашият народ нарича това съзвездие Големият кръст. Към южния хоризонт се вижда още една ярка, колкото Денеб звезда с две слаби звездички от двете й страни. Това е Алтаир от съзвездието Орел. Лебедът и Орела са потопени в белезникавата разпокъсана ивица на Млечния път, но той не се вижда на осветеното градско небе.

Любителите на природата, обаче, биха могли да го съзерцават върху изключително богатото на звезди и небесни забележителности небе извън осветените населени места. Най-ярките звезди Вега, Денеб и Алтаир на съответно трите съзвездия Лира, Лебед и Орел образуват Голям летен триъгълник, според който може да се открие местоположението на други характерни за лятото звезди и съзвездия. Ниско до южната част на хоризонта проблясват ярки звезди от зодиакалните съзвездия Стрелец и Скорпион.

Планети
Марс и Сатурн се виждат в западната част на небето през първата част на нощта – от залеза на Слънцето до към полунощ. Сатурн се вижда по-дълго – до 6 часа след залез Слънце. Венера се вижда като Зорница преди изгрева на Слънцето. С напредване на лятото, видимостта й все повече ще нараства и все по.дълго ще се вижда в източната част на небето.

Метеорни потоци
Месец юли е изключително благоприятен за наблюдение на метеорни потоци, поради по-топлите, макар по-къси нощи. Любителите на астрономията и природата могат да насочат вниманието си към последните дни на юли, когато има няколко интересни метеорни потока с дата на максимума си от 26 до 29 юли: Алфа-Каприкорниди до 8 бавни тъмножълти метеора, понякога много ярки – болиди; Делфиниди и Касиопеиди – с до 10-15 бързи слаби метеора в максимума си; Южни Писциди и Делта-Аквариди.

Интересно явление предстои на 15 юли рано сутрин от 4,14 до 4,30 часа, когато Луната, премествайки се видимо по-бързо по небето, поради близостта си до нас ще закрие зад себе си планетата Юпитер заедно с добре видимите в малък телескоп или бинокъл Галилееви спътници: Европа, Йо, Ганимед и Калисто. А от 5:12 до 5:30 иззад Луната последователно отново ще се открие изглед към Юпитер и спътниците му в същата последователност. Астрономите наричат това явление окултация (покритие) на планетата Юпитер от Луната.

За повече информация и запитвания:
тел. 042 64 31 83
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 година.

http://www.chambersz.com/