Садим домати като за Сахара

Юлияна Узаничева

Жегата расте до 2030 г., засушават се регионите Пловдив, Стара Загора и Северозападна България.
Доматите и краставиците, които се нуждаят от много вода, за да растат и зреят, ще бъдат изхвърлени от употреба. Фермерите ще садят само сортове, които издържат на продължителни засушавания и са подходящи за доста по-топъл климат, отколкото е в момента в България. Това е една от мерките за борба със сушата, съобщи Димитър Младенов от дирекция "Хидромелиорации" към земеделското министерство. Той участва на кръгла маса за оптимизация на стратегията за развитие на земеделието и създаване на буфери срещу климатичните катаклизми.

 

Броят на районите със сериозни засушавания у нас непрекъснато расте. Най-рискови са регионите Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, както и цяла Северозападна България. Земеделците в тези райони трябва да се ориентират към култури, които изискват по-малко вода, както и към съоръжения за напояване с минимални загуби, каза Младенов. Според него в момента се пише стратегия за хидромелиорации, в която ще залегне изграждането на повече язовири с цел да се съхраняват от оскъдните водни ресурси.

Вероятно в следващия програмен период до 2020 г. ще се предвидят повече пари за язовири и хидромелиорации, каза и Боряна Каменова от екоминистерството. Според нея фермерите ще трябва да се адаптират и към изместването на сезоните и сроковете за селскостопанските дейности. Екоминистерството и представители на Националния институт по метеорология и хидрология разработват сценарии за промяната на климата. Очакванията са поне до 2030 г. да има затопляне. Проливните дъждове, които ще водят до наводнения, обаче ще се увеличават.

http://paper.standartnews.com/