Късно ли е да се захванем със спорт?

Американката Ърнестин Шепърд е бодибилдър и става в 2:30 ч., за да пробяга 16 км. Всяка сутрин. В това не би имало нещо твърде учудващо, ако не беше на... цели 75 години. Годините са само едни числа, казва обаче тя с доволен вид пред Би Би Си. Все пак е носител на рекорда за

най-възрастна жена в света, която е активен културист - т.е. такъв, който участва в състезания. Макар да е започнала само преди четири години, спортът и популяризирането на здравословния живот сега са нейно призвание. "Като по-млада никога не съм се интересувала от спорта. Бях прекалено превзета, за да се занимавам с това", признава тя.

 

"Когато бях на 56 г. със сестра ми бяхме решихме да започнем с физическите упражнения. Тя почина от инсулт... Чувствах се ужасно... Сънувах я да ми казва, че не съм се захванала с това, което сме обещали", разказва Ърнестин.  "Това, което искам да направя, е да дам пример на останалите да започнат с упражненията и да се хранят правилно. Не е нужно човек да е състезател по културизъм: здраве, щастие и сполука - това е формулата", казва мис Ърни.

Примерът на възрастни хора, които са въплъщение на силата на духа и издръжливостта на човешкото тяло, е наистина заразяващ.

Само за справка, най-възрастната инструкторка по йога е на 93 г. Преподава повече от 60 години и не се е отказала от заниманията си, дори когато й се наложило да се подложи на операция, за да й сменят тазобедрена става.

Германката Йохана Каас пък се превърна в сензация на световното първенство по спортна гимнастика в Котбус преди няколко месеца. Вярно, тя е бивша хандбалистка, шампионка на ГДР. Вярно е също обаче, че е родена през 1925 г.! А е започнала да се занимава със спорт на 30-годишна възраст.

България също не стои встрани от подобни рекорди. През май над 300 пенсионери взеха участие във втория Национален преглед по гимнастика за възрастни, който се проведе в Шумен.

http://www.vesti.bg/