Ген. Кирил Цветков: Унищожаването на боеприпаси не е управление на ТИР-стрелбище

В хранилището е имало над 10 тона боеприпаси, това е над допустимото количество.
Генерал Кирил Цветков, бивш командващ на Сухопътните войски

"Вече знаем, че в хранилището е имало над 10 тона боеприпаси, което е по-голямо от допустимото количество. Най-вероятно има нарушения в правилата за съхранение", заяви днес зем.-министърът на отбраната Валентин Радев и допълни, че е започнала проверка на документите на фирмата, стопанисвала склада.

 

По този повод бившият командващ на Сухопътните войски  генерал Кирил Цветков казва, че фирмата «Берета трейдинг» не е за за утилизация на снаряди. Той коментира някои пропуски в правилата за съхранение на боеприпасите, качеството на спациалистите и наличието на повече снаряди от допустимото в складовете.

«Защо никой не си взе поука от взрива в Челопечене? Защо утилизацията на боеприпасите се предоставя на случайни играчи?», задава въпроси председателят на асоциацията на Сухопътните войски. «Не, че не уважавам „Берета Трейдинг” като фирма, но тя е специалист по оръжията и защитата от тях», обяснява пред военния сайт Otbrana.com генералът.

« И не мога да приема наглото държане на управителя на обекта, който почти истерично ни увдомява, че няма опасност. А, бе Алан Кольо, утилизацията на боеприпаси, не е управление на ТИР-стрелбище.» възмущава се генерал Цветков от твърдението на собственика на «Берета Трейдинг» Десислав Делев, че няма опасност за хората в близост до базата.

«Трябва опит, специалисти и установки за утилизация, а не само желание да се налапаш с пари», категоричен е генералът. И подсказва решения на проблема:» Защо не се използват сертифицираните и разполагащи с установки за утилизация заводи от отбранителната промишленост. Защо се унищожават в места, разположени в близост до населени пунктове и магистрали».
http://www.blitz.bg/