7 причини да загасиш фаса

the-end

31-ви май - Световен ден без тютюнопушене! Зарежете цигарите 4 месеца преди да повикате щъркела. След 10 г. без дим ракът и инфарктът те местят в графа “непушач”. От днес пушачите стават "персона нон грата". На 1 юни влиза в сила забраната за димене на обществени места. Това е и идеалното време да се откажете от вредния навик. Какво ще спечелите, ако от утре минете в лагера на непушачите?

Какви ще са ползите за здравето ви и рискът от кои заболявания ще намалее? Какво е влиянието на пълния с токсини тютюнев дим върху белите дробове, мозъка и сърцето? "Стандарт" попита д-р София Ангелова, главен асистент в СБАЛББ "Света София" в столицата.

1. Кожа от коприна
Спирането на цигарите ще се отрази добре на външността ви. Скъсването с тютюневия дим ще върне естествения цвят на кожата ви и ще ви придаде като цяло свеж вид. "Кожата добива нормалния си розов цвят. Бръчките се изглаждат. Премахва се неприятният дъх на тютюнев дим от косата и тялото", обяснява д-р Ангелова.

2. Усмивка за милиони
Тютюневият дим може сериозно да навреди и на плътността на зъбите. "При пушачите има 30% по-висок риск от развитие на заболявания периодонтити и пародонтоза с последващо опадване на зъбите. Това са данни на Американската асоциация по пародонтология. За съжаление тези данни важат и за пасивните пушачи. Затова съветвам младите, ако държат на красивата си визия, да не пропушват, а тези, които пушат - да спрат", казва лекарката.

3. Меден глас
Освен всички вреди върху здравето ви тютюневият дим може да нанесе куп поразии и върху гласа ви. "Постоянното въздействие на токсичните вещества, съдържащи се в дима, вреди на гласните струни и води до одрезгавяване. Освен това рискът от карцином на ларинкса е с 50% по-висок при активните пушачи в сравнение с непушачите. Спасението е избягване на цигарения дим", съветва д-р Ангелова.

4. Чисти бели дробове
Спирането на цигарите се отразява най-вече на състоянието на белите дробове. Бивши пушачи разказват, че само няколко дни след отказването от вредния навик се събуждат сутрин по-свежи и им е някак леко на гърдите. "При спиране на цигарите намалява рискът от рак на белите дробове. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) 5 г. след отказване от тютюнопушенето опасността намалява с 60%, а след 10 г. се изравнява с тази при непушачите", обяснява д-р Ангелова. По отношение на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е установено, че при млади хора с това заболяване, които спират цигарите, се наблюдава подобрение на общото състояние.

"Кашлицата и хриповете изчезват. Белодробната функция се подобрява с около 30%. При по-възрастните пушачи подобрението е минимално, но отказването от вредния навик намалява оплакванията им", казва лекарката. При пушачите с ХОББ също така има риск от развиване на други заболявания на дихателната система. При спиране на цигарите този риск намалява много бавно, като чак след 20 г. спада с 50%.

5. Чао, инсулт!
Безспорна е ползата при спиране на цигарите за мозъка и сърцето. Смята се, че тютюнопушенето е сред основните рискови фактори за сърдечен и мозъчен удар. "Година след отказване от тютюнопушене рискът от инфаркт на миокарда намалява с 50%. За да се изравни с този при непушачите обаче, са нужни 10 г.", предупреждава лекарката. Особено важно за жените пушачки е да знаят, че комбинацията между хапчета антибебе и цигари е доста опасна. Ако дамите, приемащи контрацептиви, откажат цигарите, рискът от инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт и белодробен емболизъм ще намалее с 50%. По подобен начин стоят нещата и с мозъчния удар. В първите 2 г. след отказване на пагубния навик рискът от инсулт намалява значително, като след 5 г. се изравнява с този при непушачите. 

6. Преди щъркела
Бъдещите майки трябва да спрат цигарите 3-4 месеца, най-добре година преди забременяването. "Отказването от вредния навик ще спаси бъдещото дете от преждевременно раждане, поднормено тегло и от остро респираторно заболяване до 6-месечна възраст, когато рискът от развитие на бронхиална астма е 3 пъти по-висок. Намалява и опасността от възпаление на средното ухо с последващо отслабване на слуха", категорична е лекарката. Жените трябва да са нащрек и защото тютюнопушенето може да доведе до по-ранна менопауза. Тя, от своя страна, създава условия за остеопороза и заради намалената костна плътност, причинена както от менопаузата, така и от употребата на цигари.

7. 30 минути дим = 1 цигара
Важно е пушачите /пък и НЕпушачите/ да знаят, че вредният им навик пречи и на тези около тях. Следователно отказването от него означава и по-здравословен начин на живот на приятели и семейство. "След 30-минутен престой в задимено помещение въглеродният монооксид в кръвта на пасивния пушач е колкото при активния след 1 изпушена цигара. Незадимената среда ще спаси непушачите от кашлица, кихане, сълзене на очите, ускоряване на сърдечната дейност и главоболие", обяснява д-р Ангелова.

АКО ГИ СПРЕТЕ УТРЕ
 Кислород, здравей!
 Какво ще спечелите с краткосрочен и дългосрочен аспект, ако спрете  цигарите утре? Как ще се промени животът ви веднага след отказването от  вредния навик след няколко дни, до няколко месеца и как ще се чувствате  година по-късно?
 
 ВЕДНАГА
 Тенът ви заблестява
 В рамките на няколко дни въглеродният монооксид в кръвта ще намалее. Той  влияе върху оросяването на тъканите. Следователно след няколко дни  кожата на пушачите, която има специфичен, сивкавоблед цвят, ще започне  да порозовява. Спри сълзенето на очите, причинено от вредния дим.
 
 СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА
 Кръвното ви пада
 В рамките на няколко месеца след отказването от вредния навик ще се  нормализират кръвното ви налягане и сърдечната честота, която тютюневият  дим ускорява. "Намаляват храчките при хората с тютюнджийска кашлица",  обяснява д-р Ангелова.
 
 ГОДИНА ПО-КЪСНО
 По-здрави и във форма
 Колкото повече време минава от спирането на цигарите, толкова намалява  рискът от развитието на различните сърдечно-съдови заболявания като  инфаркт и инсулт. Подобрява се цялостният тонус на организма.

http://paper.standartnews.com/