Билките ни отровени, пием чай с пестициди!

bilki
Голяма част от българските билки са пълни с пестициди над допустимото ниво. Това съобщи Живко Драганов, председател на Българската асоциация на билкарите.
Притеснителният факт е констатиран от бранша, след като през изминалата година над 300 тона продукция, предназначена за износ, е върната от Германия поради прекалено високи нива на отрови, пише “Монитор”.
„Откриваме все повече такива билки. Тенденцията расте със страшна сила“, заяви Драганов. Основна причина за замърсяването се явява масовото безконтролно пръскане от въздуха на земеделската продукцията, предназначено за борба с вредителите.
И докато билките, предвидени за износ, минават щателни проверки в Европейския съюз, у нас никой не спира третираните растения да излязат на пазара.

Напоследък се наблюдава и друг проблем с родната продукция. Български билки отчитат и завишени нива на никотин. Това са показали изследвания в германски лаборатории. Изискването на Берлин е количеството на лекия стимулант да не надвишава 0,10 мг на килограм.
„Все още нямаме върнати поръчки, но проучванията на клиентите са отчели нива от 0,3-0,4 мг/кг, което е притеснително“, заяви председателят на браншовата организация. Завишеният никотин се дължи на факта, че много наши фирми изсушават билките си в цехове за обработка на тютюн. Друга причина е, че служителите си позволяват да пушат в помещенията където се складират лечебните растения, и това също оказва влияние на продукцията.

http://www.blitz.bg/