Конкурс: В търсене на най-обичаното дърво в България

stariat-dub
Ако има дърво, което наистина обичате и цените – вие, вашето семейство, приятели или дори цялото ви населено място - разкажете ни за него!  Разкажете защо то е ценно за вас и какво ви накара да го запомните и обикнете. Това може да е разказ за неговата история, за ваши спомени или вашата случка с него или нещо друго, което го е запечатило завинаги в сърцето ви.

С този призив фондация "ЕкоОбщност" за трета поредна година обявява началото на конкурс "Дърво с корен", като от днес се набират номинации.
С конкурса се търси не най-дебелото, най-старото, най-високото или най-красивото дърво, а най-обичаното и запечатало се в сърцата и умовете на хората. В "Дърво с корен 2012” могат да участват всички – деца, възрастни, учители, ученици, дори институции, фирми, организации или просто неформални групи от хора.
Българското дърво победител ще получи привилегията да представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2013” и ще бъде обгрижено с необходими мерки за подобряване на състоянието му.
iNews припомня, че миналата година българското дърво зае трето място в международния конкурс.
В конкурса ще бъдат отличени победители и в две допълнителни категории – "Млад природолюбител” – за деца от 6 до 14 годишна възраст и "Дърво с бъдеще” – за хора, засадили в последните 5 години млада фиданка и грижещи се за нея.
Всеки, който си има любимо дърво, може да изпрати своята номинация до 31 август 2012 г. на: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. Организаторите уточняват, че номинацията трябва да съдържа:
- Вашата история за дървото.
- Най-малко 3 снимки на дървото в електронен вид, с добро качество и кратък пояснителен текст към всяка снимка.
- Местоположение на дървото – по възможност с GPS координати.
- Характеристика на дървото – вид, височина, обиколка, възраст.
- Категорията или категориите, за които номинирате дървото.
- Информация за номиниращия – име и населено място, възраст, адрес за кореспонденция, електронна поща, телефон за връзка.
Дървото победител в "Дърво с корен 2012” ще получи специализирана грижа за подобряване на състоянието му, осигурена от фирма "Алпин Джобс”. То също така ще получи привилегията да представи България в конкурса "Европейско дърво на годината 2013”.
Стопанинът на отличения победител в категория "Дърво с бъдеще” ще получи ваучер за градински инструменти и принадлежности.
В категория ”Млад природолюбител” наградата е рафтинг приключение, осгируено от "Адвенчър нет” и допълнителни подаръци от списание National Geographic Kids Bulgaria.
http://inews.bg/